CZ.07.4.68/0.0/0.0/20_079/0002105 ****************************************************************************************** * Rozvoj kompetencí v oblasti udržitelného rozvoje vedoucí ke snížení plýtvání potravin ****************************************************************************************** Grantový projekt, reg. č.: CZ.07.4.68/0.0/0.0/20_079/0002105 Název programu: Operační program Praha - pól růstu ČR Číslo výzvy: Výzva č. 58 Název výzvy: Rozvoj vzdělávání v Praze II Číslo prioritní osy: 4. Název prioritní osy: Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti Číslo investiční priority: 2 Název investiční priority: Omezování a prevence předčasného ukončování školní rovného přístupu ke kvalitním programům předškolní a sekundárnímu vzdělávání a rovněž možnostem formá vzdělávání, které umožňuje zpětné začlenění do pro přípravy Číslo specifického cíle: SC 4.2 Název specifického cíle: Zvýšení kvality vzdělávání prostřednictvím posílen společnosti Datum zahájení: 01. 11. 2021 Datum ukončení: 30. 09. 2023 Hlavní realizátor: Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta Hlavní partner: Mendelova univerzita v Brně, PEF, Ústav marketingu web: https://chytresjidlem.cz/ [ URL "https://chytresji Záměr projektu (zkr. Smart Food) vychází z problematiky plýtvání potravinami (Udržitelný r pilíř). Jeho cílem je naplnit závazek vyplývající ze stanoviska EU a snížit u pražských CS na zapojených ZŠ plýtvání jídlem. Tohoto cíle bude dosaženo skrze aplikaci aktivizujících vzdělávacích programů a interaktivních médií, která pomůžou CS Pracovníkům v pedagogice na pražských školách se změnou postojů a behaviorálního vzorce u CS dětí a žáků. Inovativnost řešení projektu lze spatřovat především v uceleném podání teoretické báze inf Dětí a Žáků, jež reflektuje požadavky Evropské komise v oblasti Udržitelného rozvoje a sou všech materiálů bere v potaz nejen kompilát dosavadních zahraničních studií, ale vychází p průzkumů spotřebitelského chování v rámci ČR i přímo hl. m. Prahy. Základem pro tvorbu nov vzdělávacích programů se stanou výsledky projektů (TB050MZP009 a TL02000092), které se zam potravinami v českém prostředí, což umožní lépe zapracovat specifika českých domácností (j normy) a potřeby CS dětí a žáků v Praze. Předložené materiály budou na rozdíl od běžné praxe, která se zaměřuje vždy pouze na dílčí rovněž syntetizovat poznatky všech identifikovaných klíčových oblastí pro snížení plýtvání domácnostech (od nákupu, přes zpracování, až ke skladování). Budou tak vytvořeny materiály zvýšení informovanosti CS dětí a žáků v této problematice, která má esenciální vliv na mod behaviorálních vzorců.