Akademický rok - 20/21

Proběhlá školení v oblasti online / distančního vzdělávání v AR 2020 - 2021


  • Konference ERIS 21 - Aktuální problémy distanční výuky - 28.06.2021

    bližší informace (web)

    Ústav primární, preprimární a speciální pedagogiky PdF UHK pořádá online mezinárodní vědeckou konferenci s tematickými okruhy konference:

    - Online rizikové chování dětí a mládeže

    - Prevence online rizikového chování

    - Možnosti primární prevence v distanční výuce

    - Práce se sociálním klimatem v distanční výuce

    - Inkluzivní aspekty distanční výuky

    - Distanční výuka žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

    - Role pedagoga a žáka v distanční výuce

    - Distanční výuka jako nová výzva současné pedagogiky

    - Multidisciplinární pohled na distanční výuku

  • Konference k distančnímu vzdělávání 2021 - 23.06.2021 - 24.06.2021

    bližší informace (web)

    Cílem této konference k distančnímu vzdělávání je si říci, co vše se za tu dobu změnilo, co bylo dobře a co zase tolik ne. Získané pozitivní zkušenosti musíme využít až se vrátíme zpět k prezenční výuce.

  • Konference kybernetické bezpečnosti - Kyberfestival 2021 - 21.06.2021 - 22.06.2021

    bližší informace (web)

    Cílem této konference ke kybernetické bezpečnosti je položit základ ke vzniku komunity, ve které bude zcela přirozené sdílení příkladů dobré praxe, spolupráce na společných konkrétních projektech a také na šíření osvěty v daných lokalitách mezi řediteli, učiteli, studenty, žáky a jejich rodiči.

  • Zajištění kvality otevřených vzdělávacích zdrojů pro vysokoškolské vzděláván - 10.06.2021

    bližší informace (web)

    Chcete se dozvědět více o otevřených zdrojích, které zejména po covidové pandemii přináší revoluci do světa digitálních technologií a studijních materiálů; o tom jak je využívat, rozpoznávat jejich kvalitu, popř. je rovnou vytvářet? Jaké jsou nejlepší otevřené učebnice na světě a kde je najdete? Proč se o Wikipedii zajímají i tajné služby a editují ji roboti? V rámci workshopu budou představeny a shrnuty hlavní metodické poznatky týkající se výzkumného projektu zaměřeného na otevřené vzdělávací zdroje. Po prezentaci a diskuzi si účastníci budou moci vyzkoušet také tvorbu vlastních OER (např. v rámci metodického portálu).

  • Jak oživit online kurz II. - 18.05.2021

    bližší informace (web)

    Online přednáška resp. webinář bude věnován didaktickým i technologickým možnostem jak udělat online vzdělávání atraktivnější a efektivnější. Dozvíte se jak kombinovat synchrónní a asynchrónní formy online vzdělávaní, jak zapojit online sociálni učení, jaké aplikace jsou k dispozici a jak to všechno zakomponovat do stávajících online kurzů.

  • Autorské právo a e-learning - 04.05.2021

    bližší informace (web)

    Autorské právo – základní otázky – užití oprávněné – smlouvy – zákonné licence – užití cizích děl při vlastní přednášce či jiné výuce – využití vlastní přednášky jinými – kolektivní správa práv ve vztahu k výuce – prezenční x distanční výuka – neoprávněné užití – legislativa – judikatura – diskuse nad aktuálními problémy.

  • Tvorba H5P a Hot Potatoes v Moodle - 27.04.2021

    bližší informace (web)

    Cílem je seznámit účastníky školení s možnostmi pokročilejších činností v Moodle. Nejprve bude pozornost věnována modulu H5P pro rozmanitou tvorbu interaktivního materiálu. Následně bude představen modul Hot Potatoes vodný pro ověření znalostí studentů.

  • Známky a sledování aktivity studenta v Moodle - 21.04.2021

    bližší informace (web)

    Cílem je seznámit účastníky školení s možnostmi známkování a sledování aktivity studenta a jeho pokroku v kurzu v Moodle. Dále se budeme soustředit na nastavení podmínek absolvování celého kurzu a udílením odznaků. Budeme zabývat těmito funkcemi moodle: zobrazení přehledu známek, kategorie známek, metody výpočtu souhrnné známky, podmíněné plnění aktivit.

  • Turnitin v distančním vzdělávání - 20.04.2021

    bližší informace (web)

    Kurz se zaměřuje na problematiku využití systémů pro prevenci plagiátorství používaných na UK, konkrétně pak webové aplikace Turnitin a Thesis, resp. Odevzdej. Součástí kurzu je i připomenutí práce s protokolem kontroly originality kvalifikační práce ukládaným do SIS, a to jak ze systému Theses, tak systému Turnitin. Prezentovány budou také výsledky komparace s dalšími dostupnými nástroji.

  • MS Teams pro distanční vzdělávání 2 - 20.04.2021

    bližší informace (web)

    Tento seminář volně navazuje na předchozí. Těžiště semináře bude spočívat v následujících tématech a okruzích: možnosti asynchronní komunikace, poznámkový blok, zadávání úkolů a testování. Seminář nabídne také doporučení pro vyučující, tipy a triky.

  • Testování ve vysokoškolské výuce 2 - 06.04.2021 - 20.04.2021

    bližší informace (web)

    Trojice webinářů Testování ve vysokoškolské výuce 2 navazuje na základní program Testování ve vysokoškolské výuce 1. Účastníci se podrobněji seznámí se správnou praxí při hodnocení znalostí a dovedností na vysokých školách a vyzkouší si vybrané metody a postupy.

  • Rozvíjení spolupráce v Moodle - 14.04.2021

    bližší informace (web)

    Toto školení je zaměřeno na podporu spolupráce studentů v Moodlu. Budou představeny moduly slovník (druhy slovníků a jejich vzhled, tvorba hesel, propojování hesel, vkládání komentářů), databáze (nastavení databáze, vytvoření šablony záznamu, hodnocení příspěvků v databázi), wiki (tvorba wiki, kolaborativní a individuální režim, editování wiki studenty).

  • Základy práce se Zoom meetings - 13.04.2021

    bližší informace (web)

    ZOOM je videokonferenční nástroj vhodný pro realizaci online výuky. Je vhodný pro video konference nebo webináře. Zoom umožňuje, jak běžné funkce ztišení mikrofonů účastníků, sdílení plochy, chatování mezi účastníky nebo zaznamenávání konference ve formě videa, tak funkce pokročilé jako možnost sdílení prezentace, přepínání na whiteboard nebo zadávání předem připravených anket.

  • Základy práce s audio/video soubory ve službě Streamserver CUNI - 08.04.2021

    bližší informace (web)

    Stremovací server ukládá a přehrává videa v chráněném nebo volném režimu. Videa jsou prezentována na samostatném portálu anebo se vkládají do kurzů Moodle či přednášek a prezentací uložených v LMS Adobe Connect.

  • Realizace online výuky v Adobe connect - 08.04.2021

    bližší informace (web)

    Adobe Connect je webový server umožňující realizaci elektronického vzdělávání. Jde o systém pro řízení výuky (LMS – learning management system). Zajišťuje ukládání, distribuci a přehrávání multimediálního výukového obsahu určeným skupinám uživatelů. Sestavování, přehrávání a distribuci obsáhlých studijních plánů i samostatných kurzů. Uskutečňování výuky v reálném čase tzv. webináře a online setkávání vědeckých a studijních skupin v konferenčních místnostech.

  • Možnosti komunikace v Moodle - 07.04.2021

    bližší informace (web)

    Cílem školení je představit možnosti komunikace mezi účastníky kurzů v Moodle a získávání zpětné vazby od studentů. Představeny budou zejména tyto funkce: zprávy, fórum, chat anketa, dotazování, dotazník, průzkum.

  • S Teams pro distanční vzdělávání 1 - 06.04.2021

    bližší informace (web)

    Těžiště semináře bude spočívat v následujících tématech a okruzích: různé tenanty v rámci UK, přehled základních funkcí MS Teams, novinky a aktualizace, spolupráce v týmu, možnosti synchronní komunikace (virtuální místnost). Seminář nabídne také doporučení pro vyučující, tipy a triky.

  • Seminář komunikace prostřednictvím sociálních sítí - 17.03.-26.05.2021

    bližší informace (web)

    Účastníci se dozvědí, co sociální sítě jsou a jak je mohou efektivně využívat pro prezentaci projektů a výsledků své práce. Probereme přínosy a rizika spojená s používáním sociálních sítí. Ukážeme si, jak nejlépe sestavit působivý obsah a také jak si připravit delší „kampaně".

  • Testování ve vysokoškolské výuce 1 - 16.03.2021-30.03.2021

    bližší informace (web)

    Účastníci cyklu tří webinářů se seznámí s technikami, které pomáhají navrhnout a vytvořit kvalitní testové úlohy, jejichž cílem je měřit znalosti a dovedností objektivně, spravedlivě a reprodukovatelně.

  • Socrative Pro ve výuce - 25.03.2021

    bližší informace (web)

    Socrative je online nástroj na tvorbu krátkých testů či kvízů pro rychlou zpětnou vazbu při výuce. Na školení budou prezentovány také pokročilejší možnosti, jaké nabízí licencovaný účet Socrative PRO.

  • Testy v Moodle - 23.03.2021

    bližší informace (web)

    Cílem je seznámit účastníky školení s tvorbou a administrací testů v Moodle. Budeme se soustředit zejména na tyto dovednosti: nastavení testu, známkování testu, vkládání testových otázek, různé typy testových otázek, práce s bankou úloh.

  • Práce s MS Teams 2 – pro pokročilé - 22.03.2021

    bližší informace (web)

    Seminář volně navazuje na předchozí Základy práce s MS Teams. Cílem bude účastníky seznámit s možnostmi týmové komunikace, spolupráce a testování. Pozornost bude rovněž věnována specifikům a omezením, která se pojí se zmíněnými tématy v prostředí MS Teams. V neposlední části bude představena aplikace MS Stream.

  • Práce s MS Teams 2 – pro pokročilé - 17.03.2021

    bližší informace (web)

    Seminář volně navazuje na předchozí Základy práce s MS Teams. Cílem bude účastníky seznámit s možnostmi týmové komunikace, spolupráce a testování. Pozornost bude rovněž věnována specifikům a omezením, která se pojí se zmíněnými tématy v prostředí MS Teams. V neposlední části bude představena aplikace MS Stream.

  • Sběr a hodnocení úkolů v Moodle - 16.03.2021

    bližší informace (web)

    Budou představeny moduly Úkol, Workshop a Úkol Turnitin. Modul Workshop je určen k hodnocení prací studentů spolužáky. Úkol Turnitin umožňuje integraci nástroje Turnitin do rozhraní Moodlu, proto je velmi vhodný například pro nácvik akademického psaní. Budeme se soustředit zejména na tyto dovednosti:nastavení, zadávaní a hodnocení úkolů; zadávání vzájemně hodnocených úkolů; nastavení, zadavání a hopdnocení úkolů Turnitin v Moodle.

  • Základy práce s MS Teams - 11.03.2021

    bližší informace (web)

    Microsoft Teams je online nástrojem suplujícím prezenční setkávání v rámci třídy, kruhu a dalších organizovaných skupin studentů s vyučujícím. Nejedná se tradiční LMS (learning management system, česky systém pro řízení studia), jako je např. Moodle. MS Teams nabízí prostor pro organizační komunikaci, online přednášky a sdílení materiálů. Seminář se bude zabývat základním nastavením a orientací v MS Teams. Pozornost bude věnována zejména specifikům přihlášení, vytvoření týmu a kanálu, vložením studijního materiálu a virtuální místnosti.

  • Tvorba a administrace kurzu v Moodle - 09.03.2021

    bližší informace (web)

    Cílem je seznámit účastníky školení se základní obsluhou online kurzu v Moodle. Budeme se soustředit zejména na tyto dovednosti: založení kurzu, orientace v prostředím Moodlu, nastavení kurzu, administrování kurzu, zálohování kurzu, vkládání materiálů, tvorbu kurzu s ohledem na didaktické zásady.

  • Základy práce s audio/video soubory ve službě Streamserver CUNI - 04.03.2021

    bližší informace (web)

    Stremovací server ukládá a přehrává videa v chráněném nebo volném režimu. Videa jsou prezentována na samostatném portálu anebo se vkládají do kurzů Moodle či přednášek a prezentací uložených v LMS Adobe Connect.

  • Realizace online výuky v Adobe connect - 04.03.2021

    bližší informace (web)

    Adobe Connect je webový server umožňující realizaci elektronického vzdělávání. Jde o systém pro řízení výuky (LMS – learning management system). Zajišťuje ukládání, distribuci a přehrávání multimediálního výukového obsahu určeným skupinám uživatelů. Sestavování, přehrávání a distribuci obsáhlých studijních plánů i samostatných kurzů. Uskutečňování výuky v reálném čase tzv. webináře a online setkávání vědeckých a studijních skupin v konferenčních místnostech.

  • Základy práce se Zoom meetings - 02.03.2021

    bližší informace (web)

    ZOOM je videokonferenční nástroj vhodný pro realizaci online výuky. Je vhodný pro video konference nebo webináře. Zoom umožňuje, jak běžné funkce ztišení mikrofonů účastníků, sdílení plochy, chatování mezi účastníky nebo zaznamenávání konference ve formě videa, tak funkce pokročilé jako možnost sdílení prezentace, přepínání na whiteboard nebo zadávání předem připravených anket.

  • Základy práce s MS Teams - 01.03.2021

    bližší informace (web)

    Microsoft Teams je online nástrojem suplujícím prezenční setkávání v rámci třídy, kruhu a dalších organizovaných skupin studentů s vyučujícím. Nejedná se tradiční LMS (learning management system, česky systém pro řízení studia), jako je např. Moodle. MS Teams nabízí prostor pro organizační komunikaci, online přednášky a sdílení materiálů. Seminář se bude zabývat základním nastavením a orientací v MS Teams. Pozornost bude věnována zejména specifikům přihlášení, vytvoření týmu a kanálu, vložením studijního materiálu a virtuální místnosti.

  • Video ve výuce - 25.02.2021

    bližší informace (web)

    Webinář představí základní možnosti tvorby videoobsahu pro využití při on-line výuce. Zaměří se na tvorbu a editaci výukových videí v různých formách za využití nejběžněji dostupných technických prostředků a programů.

  • Distanční zkoušení v Moodle s pomocí ZOOM for Meetings - 25.01.2021

    bližší informace (web)

    Během webináře se seznámíme s principem zabezpečení on-line testů v Moodle pomocí Safe Exam Browseru (SEB). Demonstrujeme si použití SEB z pohledu studenta (budete potřebovat přístupové údaje pro CAS) a z pohledu pedagoga. Zmíníme výhody a nevýhody tohoto přístupu a nastíníme pedagogické zásady pro efektivní zabezpečení online testů. Pro účast je vhodné mít na PC nainstalovanou aplikaci ZOOM Meetings (v prostředí ZOOM webinář proběhne), aplikaci ZOOM v mobilním telefonu nebo tabletu a internetové připojení v mobilním telefonu (ideálně Wi-Fi).

  • Distanční hodnocení - 3.12.2020

    bližší informace (web)

    Webinář se bude věnovat výhodám, nevýhodám, možnostem a rizikům různých typů ověřování výsledků učení a hodnocení distanční formou. Během webináře budou představeny tipy pro realizaci distančních písemných i ústních zkoušek. Pozornost bude věnována rovněž formativnímu hodnocení.

  • Distanční hodnocení - 2.12.2020

    bližší informace (web)

    Webinář se bude věnovat výhodám, nevýhodám, možnostem a rizikům různých typů ověřování výsledků učení a hodnocení distanční formou. Během webináře budou představeny tipy pro realizaci distančních písemných i ústních zkoušek. Pozornost bude věnována rovněž formativnímu hodnocení.

  • Týmové vyučování na vysoké škole v době řádné i mimořádné - 30.11.2020

    Lektoři: Karolina Duschinská (KPG PedF UK), Radka High (KPSY PedF UK)

    bližší informace (web)

    Autorky představí koncept tandemového a týmového vyučování, jeho typologii a charakteristiky. Východiskem budou zahraniční studie, výsledky vlastního výzkumného šetření a zkušenosti autorek jak z období před uzavřením škol 11. března 2020, tak z nouzové distanční výuky. Budeme diskutovat přednosti a limity týmového vyučování a společně s účastníky budeme hledat příležitosti pro zkvalitnění výuky na vysoké škole.

  • Tipy pro (nejen vysokoškolskou) online výuku - 26.11.2020

    bližší informace (web)

    Distanční výuka, kterou vysoké školy realizují v důsledku specifických epidemiologických opatření, otevírá zcela nové organizační i didaktické otázky. Do určité míry je možné inspirovat se didaktickými zásadami distančního vzdělávání, část problémů je zcela specifických. V průběhu webináře budou diskutovány konkrétní tipy, jak při přípravě a realizaci nouzové distanční a hybridní výuky mohou pracovníci vysoké školy postupovat. Seminář bude reagovat na aktuální otázky, které vznikly v rámci distanční výuky.

  • Formativní hodnocení ve vysokoškolské výuce - 25.11.2020

    Lektoři: Karel Starý, Petra Vallin, Kateřina Novotná, Veronika Laufková

    bližší informace (web)

    Prostřednictvím online semináře představíme principy formativního hodnocení, které lze uplatnit při vysokoškolské výuce. Jeho cílem je nabídnout vhled do v současnosti často diskutovaného tématu, nabídnout účastníkům skrze konkrétní ukázky možnosti uplatnění principů formativního hodnocení ve vysokoškolské výuce vedoucích ke zkvalitnění výuky.

  • Turnitin v distančním vzdělávání - 23.11.2020

    bližší informace (web)

    Školení se zaměřuje na praktické aspekty používání aplikace v distančním vzdělávání a je určeno pro stávající uživatele Turnitinu a Moodle z řad akademických pracovníků, kteří se s aplikacemi již měli možnost dříve seznámit a znají jejich základní funkcionalitu a ovládání.

  • Multimediální výuka ve vzdělávání - 10.11.2020

    bližší informace (web)

    Proč je ošklivý výukový materiál někdy lepší než hezký? Proč není animace pokaždé lepší než statický obrázek? Proč (často) nefungují výukové počítačové hry? Odpovědi na tyto i další otázky naznačí přednáška.

  • Propojení výuky s praxí - 09.11.2020

    bližší informace (web)

    Kurz reaguje na novou strategií ministerstva školství pro VŠ, která nastavuje jeden z operativních cílů více propojit výuku s reálnou praxí. Jednou z cest je obohatit výuku o vstupy odborníků z praxí.

  • Metodika převrácené třídy - 04.11.2020

    bližší informace (web)

    Přijďte si vyzkoušet výukovou metodu převrácené třídy. V metodě převrácené třídy získávají studenti základní informace o tématu doma a vyučovací hodina se využívá k tomu, aby učitel vyjasnil problematické body a pomohl studentům aplikovat nabyté poznatky při řešení problémů.

  • Známky a sledování aktivity studenta v Moodle - 03.11.2020

    bližší informace (web)

    Cílem je seznámit účastníky školení s možnostmi známkování a sledování aktivity studenta a jeho pokroku v kurzu. Dále se budeme soustředit na nastavení podmínek absolvování celého kurzu a udílením odznaků.

  • Pedagogická doporučení pro vysokoškolskou distanční výuku - 02.11.2020

    Lektorky: Karolina Duschinská (Katedra pedagogiky PedF UK), Radka High (Katedra psychologie PedF UK)

    bližší informace (web)

    Náměty pro vedení online přednášek a seminářů s ohledem na efektivní učení studentů, návaznost asynchronní a synchronní výuky. Psychologické otázky distanční výuky. Problematika zkoušení a podvádění v online prostoru, analýza přístupů ke kontrolním systémům. Prostor pro sdílení dobré praxe s dalšími vyučujícími.

  • Základy práce s audio/video soubory ve službě Streamserver CUNI - 22.10.2020

    bližší informace (web)

    Stremovací server ukládá a přehrává videa v chráněném nebo volném režimu. Videa jsou prezentována na samostatném portálu anebo se vkládají do kurzů Moodle či přednášek a prezentací uložených v LMS Adobe Connect.

  • Základy práce se systémem Adobe Connect - 22.10.2020

    bližší informace (web)

    Adobe Connect je webový server umožňující realizaci elektronického vzdělávání. Jde o systém pro řízení výuky (LMS – learning management system).

  • Rozvíjení spolupráce v Moodle - 21.10.2020

    bližší informace (web)

    Toto školení je zaměřeno na podporu spolupráce studentů v Moodlu. Budou představeny moduly Slovník, Databáze, Wiki.

  • Využití MS Teams pro distanční výuku pokračování - 21.10.2020

    bližší informace (web)

    Tento seminář volně navazuje na předchozí. Pozornost bude zaměřena zejména na zajištění asynchronní výuky a projektovou spolupráci kolegů v rámci týmu. Těžiště semináře bude spočívat v následujících tématech a okruzích: práce s dokumenty a jejich sdílení mezi účastníky týmu, zveřejňování výukových materiálů, zadávání individuálních úkolů, tvorba privátních týmů a získávání zpětné vazby. Bude vyhrazen prostor pro individuální dotazy.

  • Využití wiki systémů - 20.10.2020

    bližší informace (web)

    Může být wiki zdrojem relevantních informací? Jak je zajištěna důvěryhodnost otevřeného zdroje? V čem se práce na wiki liší od publikování v klasických médiích? Čím jsou přispěvatelé motivováni? Jak ošetřit autorská práva? Jak začít?

  • Seminář komunikace prostřednictvím sociálních sítí - 20.10.2020

    bližší informace (web)

    Účastníci se dozvědí, co sociální sítě jsou a jak je mohou efektivně využívat pro prezentaci projektů a výsledků své práce. Probereme přínosy a rizika spojená s používáním sociálních sítí.

  • Testy v MOODLE - 16.10.2020

    bližší informace (web)

    Cílem je seznámit účastníky školení s tvorbou a administrací testů v Moodle.

  • Základy práce s MS Teams - 14.10.2020 (od 13:00 do 15:00 hod.)

    lektor: Bc. Igor Červený pro Katedru speciální pedagogiky

    Microsoft Teams je online nástrojem suplujícím prezenční setkávání v rámci třídy, kruhu a dalších organizovaných skupin studentů s vyučujícím. MS Teams nabízí prostor pro organizační komunikaci, online přednášky a sdílení materiálů.

  • Distanční výuka v MS Teams - tipy, triky, novinky - 14.10.2020

    lektor: Karel Klatovský, Bc. Igor Červený - celofakultní

    Školení je zaměřeno na aplikaci Microsoft Teams, která je dle posledního šetření České školní inspekce nejpoužívanějším nástrojem pro online porady a společně se Skypem i nejpoužívanějším nástroje pro online výuku.

  • Distanční výuka v MS Teams - tipy, triky, novinky - 08.10.2020

    lektor: Karel Klatovský, Bc. Igor Červený - celofakultní

    Školení je zaměřeno na aplikaci Microsoft Teams, která je dle posledního šetření České školní inspekce nejpoužívanějším nástrojem pro online porady a společně se Skypem i nejpoužívanějším nástroje pro online výuku.

  • Základy práce s MS Teams - 01.10.2020 (od 14:00 do 16:00 hod.)

    lektor: Bc. Igor Červený pro Katedru anglického jazyka a literatury

    Microsoft Teams je online nástrojem suplujícím prezenční setkávání v rámci třídy, kruhu a dalších organizovaných skupin studentů s vyučujícím. MS Teams nabízí prostor pro organizační komunikaci, online přednášky a sdílení materiálů.

  • Základy práce s MS Teams - 01.10.2020 (od 09:00 do 12:00 hod.)

    lektor: Bc. Igor Červený pro Katedru dějin a didaktiky dějepisu

    Microsoft Teams je online nástrojem suplujícím prezenční setkávání v rámci třídy, kruhu a dalších organizovaných skupin studentů s vyučujícím. MS Teams nabízí prostor pro organizační komunikaci, online přednášky a sdílení materiálů.





Poslední změna: 29. září 2021 10:06 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: